Hogyan tartsuk életben a lángot? - avagy a tervezés fontossága

Kedves olvasók!
   Szerintem nem tévedhetek nagyot, ha azt mondom, nem én vagyok az egyetlen, aki félkészen hagyta egy történetét. Vagyis jó sok történetet. Az ember lánya vagy fia, részletkérdés egyik reggel felébred, és úgy gondolja, neki bizony le kell írnia, ami a fejében van. Meg is teszi, csak ír és ír, talán még blogod is készít, aztán egyszer csak azon kapja magát, hogy igazából már nincs is kedve ehhez a sztorihoz, és inkább hagyja a fenébe. Persze ott van az a véglet is, hogy egy sokkal jobb ötlet bimbózik a fejében és inkább azt szeretné írni. Ezzel nincs is semmi gond, na de. Amikor úgy érezzük, hogy végre egy igazán jó dolgot tudnánk kihozni abból az egyszerű ötletből, nagyon lelombozó, ha egyszer csak nem tudunk már írni, mert elmegy a kedvünk vagy az ihletünk.  Ezért ebben a cikkben megpróbálok összehozni valamit, amivel talán átvészelhetjük ezeket a dolgokat. Olyan tippeket, ötleteket fogok megosztani veletek, amiket én is használok, vagy ki akarok próbálni. Remélem elnyeri a tetszéseteket a cikk, bármilyen véleményt szívesen fogadok!:)
Ölel,
Elisabeth

Jegyzetek


  Ezt már biztosan sok helyen olvastátok, ami nem véletlen. Rengeteget segít, ha vannak jegyzeteid és használod is őket. Sokszor csak egy-egy mondat, vagy egy jelenet meghatározása is sokat jelenthet. Ne hagyjátok ezt ki, mert tényleg hasznos! Írd le ami eszedbe jut, akár egy füzetbe, akár egy world dokumentumba, a lényeg, hogy megtaláld, amikor szükséged van rá.


Tervezés


  Na, igen. Ez az a rész, amit mindenhol látunk, hogy mennyire fontos és a legtöbben még is kihagyják. Pedig tényleg az! Saját tapasztalatból tudom, semmi jó nem sül ki abból, ha csak úgy fejest ugrasz az írásba, mindenféle előre tervezés nélkül. Tudnod kell, hogy honnan hova szeretnél eljutni a történeted során és, hogy ehhez milyen fontos cselekményeknek kell megtörténniük. Itt jönnek képbe az alaphelyzet-bonyodalom-kibontakozás-tetőpont-megoldás szempontok. Azt javaslom, csak jegyezd fel a legfontosabb eseményeket, majd a szempontok alapján tervezd meg a történted. Persze, ha még jobban ki szeretnéd dolgozni a cselekményszálakat, akkor lebonthatod fejezetekre is az egész sztorit, így amikor az írásra kerül a sor, még könnyebb dolgod lesz!


Karakterek és fejlődésük


  Miután már tudod, hogy A-ból B-be szeretnél eljutni, a történet főszereplői, pedig X és Y lesznek, a mellékszereplők, hogyan és mikor jönnek képbe, ideje velük is foglalkozni egy kicsit. Ahhoz, hogy a szereplőid életre kelljenek és karakterhűen viselkedjenek, ismerned kell őket tetőtől-talpig, kívülről-belülről. Tudnod kell, mik a legnagyobb álmaik, a legnagyobb félelmeik, mit akarnak elérni életük során. Ki-kinek a kicsodája? Miért és mikor kapcsolódik egy-egy mellékszereplő a történethez? Ehhez valamelyik nap egy remek dolgot találtam. Készíts interjút a karaktereiddel! Ezt egy angol cikk keretében készítették el, majd ahhoz csatolták a kérdéseket, ám szerencsékre Melanie volt olyan aranyos és lefordította nekünk, így máris könnyebb dolgunk van. Én is elkezdtem dolgozni a kérdésekkel, és tényleg nagyon sokat segítettek, segítenek még most is! Próbáljátok ki ti is, veszteni, semmit sem veszthettek vele.

  Ennyi is lenne, remélem hasznos dolgokat tudtam megosztani veletek. A lényeg, hogy ne görcsölj rá semmire, hiszen senki sem vár el tőled semmit. Úgy és olyan ütemben dolgozol, ahogy neked kényelmes! Eredményes munkát kívánok nektek, és remélem nektek is sikerül életben tartanotok a történeteiteket, én nagyon igyekszem!:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése