Sorozatajánló

Kedves olvasók!
  Amint látjátok ma egy egészen új dologgal készültem, ilyen eddig még nem volt a blogon, de úgy gondoltam, mindent el kell egyszer kezdeni. Remélem elnyeri a tetszéseteket és talán felkeltem az érdeklődéseteket valamelyik sorozattal kapcsolatban. 
 Biztosan észrevettétek azt is, hogy új külsőt kapott a blog, szerintem gyönyörű lett, innen is köszönöm és sok puszi Liának!  

Ölel,
Elisabeth


The 100

nézhető : felirattal / szinkronnal
évadok száma: 4

  97 évvel ezelőtt nukleáris csapás tizedelte meg az emberiséget. Mindössze az éppen a föld körül keringő űr állomások négyszáz lakója maradt életben. Három generáció született az űrben, de az űrbéli "Bárka" erőforrásai kimerülőben vannak. Közel egy évszázad elteltével az emberiség kénytelen hát visszatérni a Földre. A népesség megmentése érdekében a túlélők száz fiatalkorú bűnözőt küldenek le a felszínre, hogy megtudják, lakható-e az emberiség egykori otthona.  A Földön lévő fiatalok számára az idegen bolygó titokzatos birodalom, ami az egyik pillanatban varázslatos, a következőben pedig halálos. A száz visszatérőn múlik az emberiség fennmaradása, így hát kénytelenek áthidalni a nézeteltéréseiket, összefogni, és új világot létrehozni a teljesen átalakult Föld ősi, vad, ismeretlen világában.

***
  A Földön minden elpusztult nincs civilizáció, nincs élet. A túlélők az űrben várják, hogy az egykori világuk megtisztuljon az atom háború után hagyott radioaktivitástól és újra leköltözhessenek és visszahozzák az életet. Odafent a bárkán szigorú törvények uralkodnak, tizennyolc év felett a legártatlanabb bűncselekménért is halál jár. A még kiskorúakat börtönbe zárják, hogy ott várják a kivégzésük napját. Több mint négyezer család él odafent, túlnépesedéssel, élelem hiánnyal és folyamatos oxingénproblémákkal küszködve. Ennek következtében indítják el a programot, amiben 100 cellában várakozó fiatal esélt kap az új életre. A Földre küldik őket, és az ő feladatuk lesz, hogy megnézzék és megtapasztalják, milyenek az élet körülmények, van-e ivó víz és élővilág. Ha éledben maradnak megkezdődhet a letelepülés, ha viszont a sugárzás megöli őket, elveszik minden remény. A kezükbe kerül az emberi faj jövője. Az ő történetüket követhetjük nyomon, megpróbáltatásaikat, fantasztikus és váratlan jellemfejlődésiket. Ahogy telik az idő hőseink úgy komolyodnak meg és a problémák is úgy alakulnak át. A sorozat komoly morális és etikai kérdéseket feszeget, a karaktereknek olyan döntéseket kell nap, mint nap hozniuk a túlélés érdekében, amelyekre kevesen lennének képesek. Nem véletlenül népszerű, higgyétek el, nem fog csalódást okozni!


A szolgálólány meséje

nézhető: felirattal
évadok száma: 1

   A 10 részes történet egy disztópikus államban játszódik a jövőben, az addigra szétesett USA egy területén, ahol teljes diktatúra van. Az életben maradt embereknek nemcsak a természeti csapásokat kell túlélni, hanem a folyamatosan csökkenő népességet is, mivel egyre kevesebb nő termékeny – nekik átnevelő táborokba kell vonulni, például a főhősnek is, aki a terület egyik parancsnokának udvartartásába kerül. A The Handmaid’s Tale Margaret Atwood regényén, itthon: A szolgálólány meséje – alapul.
***
 A sorozatban Offred, egykori nevén June életét követhetjük nyomon a köztársaság egyik fontos vezetőjének, és feleségének az otthonában. Megismerjük a jelent, a diktatúrát és azt a kasztrendszert, amibe a főhős belekényszerül, valamint Offred visszaemlékezéseiből a múltat is, amikor még szabad nő, anya, feleség és barát volt. A történet mindkét szála hátborzongató. A jelen tele van rémképekkel és bizarr jelenetekkel, míg a múlt annál inkább megrendítő, ahogy fokozatosan betekintést kapunk azokba az időkbe, ahol a demokráciát lassan, először csak kis lépésekben, majd durván és drasztikusan felszámolták. A sorozat nagyon jól ábrázolja az emberi elnyomást és, hogy mit meg nem vagyunk képesek tenni a túlélés érdekében, valamint azokért, akiket szeretünk. Ez a világ elborzatsz és letaglóz, mégis újra és újra akarod majd látni. Minden egyes rész egyre erősebb és a végére teljesen magával ragad. Ezt a sorozatot azoknak ajánlom, akik erős idegzettel bírnak, mert vannak benne igen megrendítő jelenetek. Ám ezek teszik olyan valóságossá, élővé amilyen.

Bates Motel

nézhető: felirattal / szinkronnal
évadok száma: 5

   A Bates Motel, Alfred Hitchcock klasszikus filmje, a Psycho előzményeit meséli el - innen a cím is, hisz a szálló az eredeti alkotás központi helyszíne volt. A széria gyerekként, illetve tinédzserként mutatja be Norman Batest, rávilágítva azokra az eseményekre, amelyek ahhoz vezethettek, hogy később sorozatgyilkossá vált. 

***
   A történet középpontjába Norman Bates és anyja Norma Bates áll, akik éppen most költöztek egy kisvárosba és indították el a Bates Motel nevet kapó hoteljukat a város szélén. Rendkívül különös és különleges az a kapcsolat kettejük között, amibe betekintést kapunk. Norman nem egy megszokott fiú, az iskolában is kilóg és az egész jelenségét is egy furcsa atmoszféra övezi, amit a sorozat nagyon jól érzékeltet. Ahogyan a történések alakulnak és szereplők jönnek, mennek úgy változik meg minden a család körül. Fokozatosan ismerjük meg a központi karaktereket és válik világossá minden, miközben végig izgulunk minden egyes részt. A sorozat végig nagyon magas színvonalat nyújt, a szerpelőgárda fantasztikus. A dialógusok megnevettetnek és letaglóznak, akár megfagyasztják az ereidben a vért. Nagyon valóságos és intenzív, és noha a történet néhol gyengélkedik egy picit még ez sem tudja elvenni azt az élményt, amit nyújt. Kőkemény dráma, noha van benne némi vér, de az is inkább inkább csak fogösszeszorítós izgulás. Mindenkinek szívből ajánlom, ha van lehetőségetek, mindenképpen nézzétek meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése